Stichting

De Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS) heeft tot doel het promoten van de wielersport in de meest brede zin in de gemeente Sittard-Geleen en de regio. De oorsprong van de stichting is gelegen in het organiseren van de aankomst van diverse etappes in de voormalige Ronde van Nederland in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Sinds 2002 wordt jaarlijks de start en finish van een etappe van de internationale BinckBank Tour (voorheen ENECO Tour) georganiseerd. Vooral de laatste jaren heeft de SWS zich erop gericht de wielersport breder te stimuleren. Zo worden wedstrijden ondersteund (facilitair en financieel), wieleractiviteiten voor de jeugd georganiseerd, evenals andere activiteiten ontwikkeld (o.a. organisatie tentoonstelling over de wielersport in de regio). In dat kader werd in het verleden (vanaf 2007) het Wielerweekend Munstergeleen – dat georganiseerd werd door de Stichting Sportvrienden Munstergeleen – ondersteund. Hetzelfde heeft gegolden voor de activiteiten en baancompetities op de Wielerbaan Geleen.

Een hoogtepunt was het WK op de weg in 2012 in Limburg. Op 16 september 2012 was in Sittard het startpodium voor het UCI wereldkampioenschap ploegentijdrit voor zowel dames als heren. Van 2009 tot en met 2012 is de finish van een etappe van de Ster ZLM Toer (voorheen Ster Elektrotoer) georganiseerd in het centrum van Geleen, welke wedstrijd nu alweer enige jaren in Buchten start en finisht.

Als belangrijke omlijsting van het programma rondom de BinckBank Tour vindt er sinds 2010 een toertocht voor recreatieve fietsers plaats: Rit naar de Gladiolen.